Shirley Ryan AbilityLab - Redefined the ways science and care coexist

A Winner Project from 2019 AIA Institute Honor Award for Interior Architecture

A top destination for adults and children living with the most severe conditions, the Shirley Ryan AbilityLab has redefined the ways in which science and care coexist. In Chicago, this 1.2-million-square-foot facility reshapes the future of rehabilitation in its role as a translational research hospital where clinicians, scientists, and technologists work together in shared spaces to discover and apply new approaches to care in real time.

Concepts integral to translational health drove planning and design. The patient experience has multiple touch points and extends along the entire journey, from the entrance to the patient rooms.

This experience is manifested through the design in many ways, from the extra wide corridors, which are curved at every corner for better sight lines and mobility, to optimized spaces that communicate wellness, such as the graphic ceilings designed for those lying on their backs. Motivational environmental graphics and wayfinding support the patient experience. The east and west corridors are punctuated by vistas to give patients and visitors a break from the rigorous therapy with every opportunity taken to offer fantastic views of Chicago and Lake Michigan.

Project Name:

Shirley Ryan AbilityLab (Chicago)

Meganite Application:

Seating: Upholstered bench, pediatric waiting

Project Credits:

HDR
Gensler

Reference:

Architect Magazine